slogan

Logo EKSA

Logo EKSA ILPKL

DEFINASI LOGO

KONSEP Berinspirasikan gabungan imej bumi hijau, air dan sumber tenaga yang mementingkan penjimatan tenaga, keprihatinan persekitaran, tindakan dan pencapaian sesebuah organisasi.
logo 1 Simbol Anak Panah Tiga 3R. Amalan 3R merupakan aktiviti amalan hijau yang diditerapkan di bilik kuliah/bengkel, pejabat dan persekitaran institut. Dengan melaksanakan program kitar semula secara tak langsung dapat meningkatkan kecekapan penjimatan sumber dan memelihara alam semula jadi. Warna biru melambangkan imej korporat, ketenangan dan lebih bersifat profesional. Biru muda lebih bersifat ketenangan fikiran dan membantu konsentrasi. Biru tua pula lebih bersifat merangsang pemikiran.
logo 2 Gabungkan plug pin dan helaian daun hijau mengujudkan penerapan konsep amalan hijau kepada seluruh warga institut ke arah penjimatan sumber tenaga secara optimum bagi meningkatkan kecekapan penggunaan elektrik di pejabat, bilik kuliah/bengkel dan persekitaran.
logo 3 Imej Tangan bermaksud simbol sokongan dimana pihak institut sentiasa menyokong idea kreativiti atau daya cipta dikalangan warga ILP Kuala Lumpur semasa melaksanakan tugas dan tanggungjawab masing-masing. Warna HIJAU pada tangan, plug pin dan daun menunjukkan warna asas kepada penerapan konsep amalan hijau dalam membudayakan EKSA dikalangan warga ILP KL. Tulisan EKSA bewarna merah menunjukkan penekanan perlaksanaan EKSA di ILP Kuala Lumpur bagi menujudkan persekitaran kondusif yang masih berteraskan Amalan 5S yang ditambah baik iaitu Sisih, Susun, Sapu, Seragam & Sentiasa Amal.
logo 4 Simbol air yang menitis ke tapak tangan. Air adalah salah satu sumber asas kehidupan yang penting dan patut di hargai. Dasar penjimatan air secara optimum secara tak langsung dapat memelihara sumber alam semula jadi bumi.
logo 5 Slogan yang ditulis secara melengkung. Dengan membudayakan EKSA yang diterapkan dikalangan warga institut terhadap penyampaian sistem perkhidmatan akan lebih bersifat mesra, prihatin dan memberi keselesaan semasa berurusan dengan pelanggan. Warna HITAM pada tulisan bermaksud kekuatan dan perlindungan. Tulisan ILP Kuala Lumpur bewarna emas menunjukkan kematangan ILPKL telah mencapai umur 50 tahun sejak pengujudanny
SLOGAN

“PERSEKITARAN KONDUSIF PEMANGKIN KECEMERLANGAN KEMAHIRAN”

Audit Dalaman EKSA2.0 Siri 2/2019

16 - 17 Julai 2019

"SUDAHKAN ANDA BERSEDIA"